måndag 30 april 2012

Valborg och debatt

Debatt

Eleverna fick titta på en kort snutt av SVT:s program Debatt. Vi tittade på hur man gör när man debatterar för att andra ska lyssna och vad behöver man tänka på för att andra ska ta en på allvar. Vi lekte att en var programledare, några var utvärderare och fick hitta på ett tema. De andra delades upp i två grupper, som var för och emot. Debattämnena var bl a ska vi ha spenatsoppa i skolan varje vecka, skoluniform för alla elever på Gripsholmsskolan, rektor Nina har blivit tillfrågad att delta i Let´s Dance nästa läsår vilket innebär att hon kommer att vara mycket frånvarande. Ett lag för och det andra emot! Det blev allvarliga, intressanta och roliga diskussioner kan jag lova. 
Eleverna visade på en god debattförmåga.

Här var jag programledare på debatt på heartwaren. Elias
Nu är JAG programledare i Debatt/Åsa :D


Så här utvärderar gruppen...


Tre lag argumenterar vad de skall göra med 1 miljon kronor. 
Det var varmt i början av veckan.


Hopprepen i flitig användning.


Ute på slöjden, varmt nu!


Träslöjd


Hopprepen, och twistrepen är till användning nu! Silke


Jippi Magnus kom på besök. William 
Magnus, Magnus, Magnus, Magnus,  Magnus, Magnus, Magnus,Han är bäst! /Silke


 Vi hade det jättekul på Heartware. Vi debatterade om att vi skulle ha
spenatsoppa varje torsdag, men det var bara på skoj. Laura 

Vi debatterade om TE.X : Dom rika ska få pengar,5 Åringar ska få dricka alkohol/sprit och barn ska få knarka/snusa. Alla dom var jag för på det var kul men ganska oseriöst//Lykke
 Vi övar på att debattera. Vidar


 Det var jätte jättekul när vi debatterade, vi var uppdelade i tre grupper och en grupp sa vad vi skulle debattera om, en anan grupp var emot det dom sa vi skulle debattera om, en annan för det. // Virginia


Vi debatterade tror jag det hette det var roligt för vi valde så larviga saker att debattera om // Klara
Valborgsfirande
 

Vappen eller Valborgsmässoafton som man officiellt säger. Finlandismer använder vi svenskspråkiga lärare ibland utan att kanske vet av det, vappen är en finlandism. Enligt wikipedia är finlandism samlingsnamnet på särfinlandssvenska språkdrag, ord och uttryck som används av finlandssvenskar men mer sällan i Sverige. Vissa av dessa har sitt ursprung i finlandssvenska dialekter, andra är mer eller mindre lån eller översättningar från finska.

I Finland finns det många traditioner kring 1 maj. Man dricker mjöd och äter struvor. Varje Valborg väntade man som barn på att få dricka mammas hemgjorda, mumsigt gott med russin. 

Firandet i Finland är glatt och liknar ofta karneval med ballonger, serpentiner, majvippor/kalasvippor och skummande drycker. Folk packar sin picknick-korg och sätter sig någonstans i parken och njuter av att våren är här. I många städer ordnas program med musik, dans, körsång och barnaktiviteter. 


 Valborgssamling. Det var ganska kul på Valborgs samlingen. Felix :P

 Uppställning
Dags att gå till valborgsamlingen.

Student Nina hälsar alla välkomna till Valborgssamlingen.

 Studentmössan är speciellt viktig bland de som tagit studenten i Finland. Här bärs studentmössan av Juho som höll en utomordentlig presentation om Valborg och 1 maj.


Klistrar avslutningsvis in ett recept på mjöd, 
vem vet kanske någon av er fixar lite mjöd ;)

Glada Vappen!Tillagning av mjöd


I Finland gör man mjöd och munkar till första maj. Detta är porlande dryck till varma sommardagar och förr i tiden vi hade det till som dryck när man arbetade ute på åker, (män drack mest hemmagjort svagdricka men också sima).Mjöd innehåller ingen alkohol och är helt annat än mjöd, som dem gjorde i norden på Vikingatiden. Översättning att sima är mjöd på svenska är missvisande.Detta är ett dryck också för barn.

Mjöd (sima på finska):

8 liter vatten500 g farinsocker500 g strösocker2 stora appelsiner2 stora citron2 ärtstora bitar färsk jäst

Gör så här:Tvätta citroner och appelsiner med hett vatten och rotborste. Skala citrosfrukter med potatisskalare och häll skalet till ren 10 l hink eller kastrull, (inget av det vita får komma med och ej kärnor heller ) tillsätt citron- och appelsinsaft och sockret. Det går också bra att bara skiva citrusfrukter, utan den vita, eller både skiva och pressa en del av frukten. Koka 4 liter vatten och häll den också till hink. Rör till så att socker smälter. Tillsätt resten av 4 l vatten.Rör jäst till en liten del rumsvarmt saft och blanda till hinken. ( Allt ska vara rumsvarmt) Låt drickan jäsa en dygn under locket eller handuk.

Nästa dag:Häll mjöden f ö r s i k t i g t till en annan hink så att så mycket som möjligt av jästen reduceras redan i detta skede bort, den har sjunkit på botten. Akta så att ingen jäst kommer med. Kasta bort grumlig bottensats.Sila sedan försiktigt drickan från skal och fruktkött, till riktigt rena flaskor som har i botten 1 tsk socker och några russin (3-5). Stäng med korkar och låt mjöden stå i svalt (kylskåp eller källare) ca. en vecka, gärna två. Man behöver tålamod att göra sima.Korkar kan vara i början lite löst stängda för att hindra dem att explodera. För jästen arbetar fortvarande för att göra sima klar från jästrester.Mjöden är klar när russin stannar kvar på ytan och ej åker mera upp och ner. Det har bildats härliga luftbubblor och är härligt friskt och läskande. Skaka inte flaskan.Oöpnat flaska håller flera månader i kylskåp. 
Serveras kallt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar