fredag 27 april 2012

Vecka 17: Skräpplockning, uteskola, riksdagsledamöter på besök

Skräpplockardagen - samarbete

Den här veckan inledde vi ett samarbete med Mariefredsskolan. Klass 4a och 4b på Mariefredsskolan och klass 4 på Gripsholmsskolan delades upp i tre grupper. Vi gick runt på stan och plockade skräp. Tema: Håll Sverige rent. En grupp höll sig runt busstationen på öster, en annan runt Vårdcentralen och en tredje mot campingen. Det är förskräckligt hur mycket skräp vi hittade. En äldre dam såg arg ut och ropade åt oss. Hon blev arg då hon såg hur mycket skräp vi hittat längs strandpromenaden mot campingen och upplyfte eleverna för ett mycket bra jobb. Samarbetet med Mariefredsskolan kommer att fortsätta, vi får utvärdera och komma på nya idéer framöver. 

Belöning - samarbete
Måste man alltid få en glass, få godis när man uträttat något gott? För mig är det självklart att man ibland jobbar för något gott ändamål och gör det tillsammans utan att behöva få en belöning. En del elever i klassen behöver ännu träna på att se sig själv i en större helhet där vi tillsammans hjälper till för att hålla Sverige rent och detta under ca 90 minuter. Den där tråkiga attityden är inget att föredra och den jobbar jag hårt med att eleverna ska lägga av med så fort som möjligt. Det blir ingen glad av och det tar mer energi än det ger. Ett av skolans policy ord: att vända trist till roligt och att sätta upp mål för det man gör.

Hålla ordning - samarbete
En stor utveckling är att hålla god ordning i klassen. Förut sa flertalet att de inte är slavar och att det är städerskans uppgift att städa efter eleverna. Som tur är har jag fått vänd denna attityd och nu hjälps alla åt i klassen. Att hjälpas åt att städa och ordna upp i klassen är också en mycket bra övning i samarbete. Tidigare har jag hört: det är inte jag som stökat ner... Det spelar ingen roll vem som gjort vad, men när vi städar och ordnar upp går allt så snabbt nu när alla tar sitt ansvar.

Lösa uppgifter - samarbete
Numera om någon elev i klassen behöver hjälp med någon uppgift är det vanligt att eleverna hjälper och förklarar för varandra. Det är härligt att se detta stöd, att eleverna vill hjälpa varandra. Då man förklarar för någon annan om någon uppgift lär man sig själv ännu mera, då måste man tänka efter ännu mer noggrant.


Vi gjorde spiktavlor på träslöjden. Det var roligt.
Laura "Jättekul" på skräpplockningen! Nike 

   Mycket skräp i naturen...


Vid Blåbärsskogen.

Uteskola: Vi började med att eleverna ställde sig på ett långt led. De skulle ställa sig i alfabetisk ordning enligt efternamnet, detta utan att prata med varandra. Därefter jobbade eleverna parvis och letade reda på substantiv, verb och adjektiv i skogen. Juhos vikarie Virpi hade tagit med en äppelbit till alla elever.  

Nästa uppgift ute i skogen var att känna, lyssna och lukta sig fram till olika saker. Vilka ljud hör du ute i skogen, vad känns taggigt, vad luktar det osv?

Redovisning ute i skogen. 

Lite fri lek innan vi gick tillbaks.

Sagostund med farbror William på biblioteket. 

Skräpplockardagen:
 Vi plockar skräp. Väldans vad folk skräpar ner! Silke


VårblommorVi har plockat skräp med Mariefredsskolan / Åsa  
Här plokar vi sopor. Elias
Det var inga små mängde skräp vi hittade precis, vi fick hjälpas åt att bära de tunga skräppåsarna.

Skräp,skräp,skräp bara,bara skräp.......jätte kul faktiskt (om du tycker att det låter som ett klagomål så är det inte det ). Jag hittade föjjande: en rostig gaffell,en rutten banan (som tur var hade jag handskar när jag plockade upp den),en elsladd,45 cigarrer och fimpar. osv//Lykke

Klara fick nya skor och hade på sig dom på skräp plockar dagen inte dirket den bästa dagen man ska ha på sig dom. Olivia
här har vi Gripsholmsskolans Tiatanic
Det är kul med kula fast bara om man vinner =) Emil
   Fortfarande kulsäsong! Silke
Vi byggde som sagt mini Titanic, för att först tänkte vi bygga en koja men det blev mer lik.


Vi bygger på vår båt. den blev väldigt fin. Silke

Åsa och jag lekte med en golfboll. Det var kul. Vi spelade lite kula också! // Virginia

Jag och Elias pratade lite vi hade inget att göra. Felix :P

Vi byggde en mini modell av Titanic
Och så tog vi en sop tunna som isberg.
Alla fick panik när båten sjönk.
Gustaf som kapten han får styra. 

Stafetträning alla springer. 

Här övar vi  här in för stafetkarnevalen. Elias 

Vi stafettränade i Hjorthagen och sprang det snabbaste vi kunde! Nike


 Frågor i biologi-/geografiprovet. Eleverna hade 90 minuter på sig.


 Olivia skriver flitigt på provet.Gustaf skriver så tangenterna nästan ryker.


 Flitens anda råder under provskrivningen.


 Två riksdagsledamöter på besök på skolan. Trevliga var de!
Läsåret 2012/2013
Den här veckan har eleverna fått veta namnet på sin lärare i klass 5, hon heter Christel. Det nya klassrummet blir i Flygeln högst upp, tidigare kallat aulan. Det blir ett stort rum. Man märker att det är en hel del funderingar bland eleverna nu när det blir så mycket nytt nästa år. 


Ha en trevlig helg, Trevlig Valborgsmässoafton och en Trevlig 1 maj!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar