fredag 12 april 2013

Vecka 15

Då är vi igång igen efter långt och skönt påsklov! Våren börjar visa sig mer och mer och snön smälter långsamt bort. 

I måndags hade jag med mig memma som jag redan i höstas hade lovat eleverna att de skulle få smaka. Memma är en finländsk efterrätt som äts på påsken. Det är en speciell efterrätt som man oftast antingen gillar väldigt mycket eller inte alls. Detta visade sig stämma bra i klassen också. En del gillade smaken medan andra var mer tveksamma till den nya efterrätten. 

Vi har besökt stadsbiblioteket under veckan och där fick vi många nya boktips av Ulla. Några av de böcker hon rekommenderade var bl.a. "Du glömde säga hej då" av Sarah Dessen. Boken handlar om en flicka som flyttar väldigt ofta och hur jobbigt hon tycker att det är att komma in i en ny klass och få nya vänner. Andra böcker som också rekommenderades var Mårten Sandéns Petrinideckarna: "Piraterna" och "Tretton", Mårten Melins "Förvandla", Andy Mulligans "Box 101" och Cressida Cowells "Hur du nästan korsar Atlanten". En annan bokserie som är väldigt populär i klassen just nu är Carolyn Keenes Kitty-böcker. De är lika populära nu som för två generationer sedan och det är roligt att se! 
Böckerna gick åt som smör i solsken och eleverna var ivriga att få påbörja läsningen genast då vi kom tillbaka till skolan. På idrotten har eleverna denna vecka haft löpning och sprint ute i Hjorthagen. De har också haft cirkelträning och basket. Här nedanför ser ni några bilder från tisdagens lektion i löpning och sprint som Stefan har skickat.

 
I matematiken håller vi på med ekvationer som bäst och det drar snart ihop sig till prov igen. I biologin har vi just avslutat kapitlet om skelett, leder och muskler och nu har vi gett oss in på kapitlet om hjärtat, blodet och lungorna. Religionens tema är judendomen och denna vecka har vi lärt oss om hur det ser ut inne i en synagoga och vilka symboler som är utmärkande för judendomen. Vi har också fått lära oss om hur det kan gå till i ett judiskt hem, om judisk mat, om judarnas heliga bok Toran, om judiska traditioner och berättelser.
På musiken har eleverna själva forskat och gjort keynotepresentationer om olika länder under temat: Musiken i Europa. De har forskat under två lektionspass och nästa vecka får vi ta del av varandras presentationer.

Träningen inför Stafettkarnevalen har dragit igång ordentligt och det är roligt att se att alla är så motiverade och verkligen ger allt. Träningarna leds av Stefan, Juho och Linda och här nedanför kan ni se hur roligt det är! :) 

Trevlig helg!
Christel


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar