måndag 9 juni 2014

Sommaräventyret 2014

ÄVENTYRSEXPEDITION klass 5 - 6 
Upptäcka Stallarholmen 3 - 4/6


Det startade på tisdagsmorgonen den 3 juni klockan 9.30. Alla skulle ha med sig sovsäck, kudde, liggunderlag osv... Det hade kommit ett släp som alla fick lägga sina saker i. När vi hade gjort det så var det lite upprop och regelgenomgångar. Sedan var det dags. Alla satte sig på sina cyklar om vi började cykla upp mot Slottsbrinken. Vi fortsatte förbi Fredrikshall och Ekelunds ridskola. Vädret var väl okej. Grått och lite molnigt. Det var lite kyligt men inte så att man frös. 

När vi kommit förbi Ekelunds Ridskola hade vi cyklat en mil. Strax utanför Ekelund kom ett ställe som heter Quecksta. Där hade vi en liten vattenpaus. Efter 5-10 minuter så satte sig alla på cyklarna igen och vi var på väg igen. Den andra milen skulle vi passera Stallarholmsvägen. Då fick alla stanna och gå över. Sedan var det rätt lugnt. Det kändes som att det var mer uppförsbackar än nedförsbackar bara. Och så fanns det djupa hål i vägen. När vi körde förbi Stallarholmens Golfbana passerade vi samtidigt en hästhage. Det var kanske sju hästar i den. När vi cyklade förbi så började de springa ikapp med oss. Det var lite roligt. Snart var vi framme vid Flottläggningsplatsen. 

När vi väl var framme vi Flottläggningsplatsen så fick vi ställa in våra cyklar i skogen. Långt in i skogen. Även om vi hade lås så kunde de blivit tagna. Så vissa av oss låste ihop dem med träd eller varandras cyklar. 
Flottläggningsplatsen var något av en hamn. Det var en enorm grusplan med skog bakom. Och där fanns det ju naturligtvis också en flottläggningsplats. Alla var kissnödiga och hungriga. På flottläggningsplatsen fanns det ett litet dass.Men när vi tittade in såg vi att det ruttna taket hade rasat in och glassplitter låg överallt. Det stank där också. 

Till slut kom maten. Det var köttfärsås och spagetti. Supergott! Till det fick vi grönsaker och vatten/mjölk. När alla hade ätit upp lekte vi lite lekar och gick på toa inne i skogen. Till slut kom Kanotkungens bilar och kanoter och vi blev indelade i grupper. I gruppen fanns det personer som man skulle paddla med. De var ca 2-3 stycken. 


Sedan fick vi var sin kanot. Efter det paddlade vi alla iväg. Det gick en aning trögt i början. Det var svårt att styra kanoten. Ingen hade sagt hur man gör. Men de flesta lärde sig snabbt. Vissa av oss sjöng sånger eller rabblade upp en ramsa för att man skulle hålla takten med de andra i kanoten. När vi var framme visade det sig att vi kommit fram för fort. Så vi fick ta en liten omväg under bron och tillbaka. Holger, som hade ett yogahus som vi skulle låna, hade redan gått till berget vi skulle klättra på. När vi lagt till vid stranden så fick vi göra rent kanoterna lite snabbt och sedan fick vi gå in och byta om, lägga fram liggunderlag och sovsäck osv. När vi var klara skulle alla ha på sig regnkläder. Det hade nämligen börjat regna lite grann. Sen gick vi. 
Det tog ca tio minuter att komma fram till klippan vi skulle klättra på. I klippväggen hängde det röda rep och längst upp stod Holger. Vi gick fram till klippan. Längs med den fanns det en stig. Den var superbra att gå på. Men där fanns långt gräs och det var väldigt lerigt. Så man kunde halka och falla ner. Sedan skulle man klättra. Jag tyckte det var läskigt i början. Man skulle lära sig att luta sig ut och våga lita på Holger som höll i repet. Sedan tyckte jag att det gick alldeles perfekt. Man tänkte inte på att man var tio meter upp i luften och gick på en hal klippvägg. 


När de som ville hade gjort det gick vi hem till Holger igen. På vägen hämtade vi Thaimat som vi skulle äta till middag. 

När vi kom hem fick man byta om och hämta sina bestick, glas och tallrik. Man skulle ta med sig det själv. Det var supergott och superstark thaimat. 

När vi hade ätit klart fick man byta om till badkläder om man ville och gå ner till sjön och bada. Man skulle också ner till sjön för att diska sina bestick, glas och tallrik. Det var superkallt men när man väl var i så vande man sig. Efteråt fick man basta om man ville. Lärarna serverade även korv och marshmellows. Då började det regna på riktigt. Inte så mycket. Men så mycket att man märkte att det regnade. De som ville fick åka ut och nattpaddla. Jag var en av dem. Vi kom inte så långt.


Kanske tio meter från bryggan när regnet verkligen öste ner. Vi blev helt blöta. Det fanns inte en kroppsdel som var torr.

Då gick vi upp igen. Det var dags att sova. Alla andra hade bytt om och borstat tänderna. Egentligen skulle man borsta tänderna i vattnet nere vid sjön som de andra hade gjort, men vi glömde bort det och märkte det inte förrän nästa morgon. 


Det var i alla fall svårt att sova. Vi var då många i ett rum. Det var alltid någon som rörde på sig eller hostade/snarkade/andades högt .... Men till slut somnade man. 

Tjejerna vaknade halv fem. Killarna vet jag inte riktigt när de vaknade. Men det var tidigare än oss. Vissa började plocka ihop sina grejer. Det lät mycket. Till slut kom Stefan och Christel och sa: Dom som inte kommer sova längre får gå med Stefan på en morgonpromenad. Jag var en av dem. Det var först när vi gick över bron som jag märkte hur trött jag egentligen var. 

Så när vi kom till en liten lekpark fick dom som lovade att sova och vara tysta gå tillbaka till Holger. Vilket var jag och några till. Det var bara en halvtimme kvar. Men jag tror faktiskt att jag somnade om när jag kom fram till yogahuset. 
De väckte oss en stund senare och vi fick frukost. Alla gjorde sig i ordning. När alla hade kommit ut ur huset med alla sina grejer städade lärarna lite. Sedan var det upprop och regelgenomgång igen och sedan fick vi sätta oss i kanoterna. Det gick nästan fortare på tillbakavägen. Även om det var motvind. Ida och Björn hade lett en kurs om hur man skulle styra en kanot. När vi kom fram var benen och axlarna mörbultade och trötta. 


Vissa gick upp och säkrade om deras cyklar stod kvar. Vilket de gjorde. De var lite blöta och smutsiga bara. Sedan fick vi rengöra kanoterna och sätta upp dem på ställningarna där de låg när vi hämtade dem. Maten kom strax därefter. Den var en kycklinggryta med ris. Supergott. Direkt efter att alla hade ätit klart gav vi oss av. Det var samma rutt igen. Stallarholmens golfklubb. De söta hästarna som sprang med oss en bit. Vattenpaus i Quecksta. Det är en sak som är lite konstig bara. Det känns fortfarande som att uppförsbackarna är flera än nedförsbackarna. Så det blev nästan tyngre på tillbaka resan. Men det kanske var för att våra ben var helt slutkörda efter kanotturen. Snart var slottsbrinken i sikte. 
När vi väl var nere på skolan hade vi en liten samling. Vi skulle säga ett ord som hade med den här utflykten att göra. När alla hade gjort det fick vi ta våra grejer och åka hem. //

Ha det bra! 
Åsa och klass 6 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar