fredag 30 november 2012

Vecka 48

Denna vecka har vi varit kulturella på många sätt. I tisdags fick vi ta del av skolbion "Isdraken" på Mariefreds biosalong och senare samma dag såg vi teatern "Neandertalare". 
Isdraken handlar om pojken Mik. Han är 11 år och bor i storstaden. Han är livrädd för hundar och kan höra valars sång. Hans pappa är alkoholiserad och Mik blir därför omhändertagen och tvingad att flytta till sin faster i en liten by i Norrland. Där får han nya vänner och lär sig fiska, innan han plötsligt blir omplacerad i en otrevlig fosterfamilj. Till slut måste Mik fly tillsammans med sina vänner. Filmen var mycket tänkvärd. 
Teatern handlade om två pojkar, Martin och Simon, som skall börja i en ny klass, 5B.  Det är deras första dag i den nya skolan och de känner att det inte finns plats för dem och att alla redan har kompisar. Pojkarna är väldigt olika varandra, men Martin blir till sin stora förvåning småningom bäste vän med Simon. De hamnar utanför klassgemenskapen, men de har istället ett serietidningsprojekt som heter Neandertalare. Det är ett hemligt och väldigt roligt projekt som kanske kan ge dem mycket pengar. 
Något går sedan fel. En olycklig händelse inträffar och efter det blir inget sig likt. Det är Martins fel, men Simon får skulden. Plötsligt är Martin med i gänget men inte Simon. Han står ensam.
Neandertalare är en pjäs som handlar om vänskap på gott och ont. Hur något som känns så självklart plötsligt kan försvinna. 
Skådespelaren Martin Munkesjö från Mittiprickteatern gör fina rolltolkningar och han spelar alla rollerna själv. 


I morse firade vi första advent i Mariefreds kyrka. Alla elever, lärare och övrig personal samt några föräldrar samlades på skolan och sedan gick vi tillsammans i ett fackeltåg till kyrkan. Vädret var dessutom på vår sida och stora snöflingor dalade ner under vår promenad. 
I kyrkan sjöng vi Hosianna och flera adventssånger. Skolans kör gjorde också sitt första framträdande i kyrkan. Det var väldigt stämningsfullt. När vi kom tillbaka till skolan bjöds alla på pepparkakor och varm saft.

Veckans övriga bilder


Flitiga läsare!

Här nedan är några bilder från tisdagens kemilektion där eleverna gjorde experiment med ytspänning. De testade hur många droppar vatten man kan lägga på en enkrona innan den sjunker och Arkimedes princip. (En lerklump sjunker - om man formar den som en båt flyter den, man kan tom lasta saker i den.)Trevlig första advent!
Christel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar