fredag 13 september 2013

Vecka 37

I måndags hade vi brandövning på skolan och kl. 08.30 ljöd larmet i alla skolbyggnader. Eleverna skötte situationen fint och tågade lugnt ut till den plats där alla ska samlas ute på gården. Det känns tryggt att veta att både barn och vuxna vet vad som gäller om det skulle börja brinna på riktigt.

Som jag berättade i senaste inlägg har Gripsholmsskolan denna hösttermin Alfred Nobel som övergripande tema och eleverna i 5b håller som bäst på att skriva sina deckare och mysterier som kommer att lämnas in till en jury för bedömning vid höstlovet. Därefter delas "Lilla Nobelpriset i litteratur" ut i olika kategorier på Nobeldagen den 10/12. 
För att få ytterligare inspiration inför skrivandet fick vi i onsdags träffa barn- och ungdomsförfattaren Ingela Korsell. Hon har tidigare jobbat som lärare. 
Ingela berättade om sitt arbete som författare och hur hon lägger upp och strukturerar sitt skrivande. Hon visade också sina allra första böcker som hon skrev då hon var liten. De hette "Gänget i 22:an" och "Sagan om trollet Tvaga". Hon uppmanade eleverna att spara sina skrivalster. 
Ingela gav också barnen många tips om hur man kommer vidare då man "kört fast" med skrivandet och vad man ska tänka på då man strukturerar upp sitt skrivande. 

Tips från Ingela:
- Idé
- Karaktärer (Vem handlar det om? Vilka är huvudkaraktärerna?)
- Miljö / Plats (Var utspelar sig det hela?)
- Intrigen (Vad är det som händer, vad skall lösas? Är det ett mord, bankrån, kidnappning...? o.s.v.)
- Vem är det som berättar? 
- Det första kapitlet är viktigast så att man fångar läsarens intresse!
- Skiss / Plan
- Skriva, läsa, låta någon annan läsa. Skriv om!Tillsammans med Ingela fick eleverna göra en skrivövning där de fick prova på att göra en karaktärsbeskrivning.


Vi fick också höra ett utdrag ur boken "Spöket som försvann" som gått på Sveriges radio. 
Det handlade om 15-åriga Magdalena som är ensam hemma med sin schäferhund Tuja. Då knackar det plötsligt på dörren. Utanför står två barn. Två skräckslagna systrar...


Ingela visade och läste några kapitel ur böcker hon har skrivit, t.ex. "Den svarta handsken" och "Gruvfruns hemlighet". 
Vi ser med spänning fram emot att läsa den bokserie som Ingela  just nu skriver tillsammans med Åsa Larsson. Alla händelser i bokserien utspelar sig i Mariefred.

 


Ett annat tema som vi inom bild har denna termin är serieteckning. I onsdags hade vi förutom författarbesök, även besök av serietecknaren Frida Ulvegren. 
Frida visade olika sorts material som används vid serietecknande på proffsnivå. Hon demonstrerade hur olika pennor används och vilka effekter man får fram med hjälp av de olika pennorna. Hon berättade vidare om hur hon går tillväga då hon tecknar sina serier,  vad som är viktigt att tänka på, hur man skall hålla i pennorna, hur man får fram skuggningar med hjälp av att måla flera lager m.m. 
Hon visade också upp den biografi hon skrivit. Den heter "Fridas resor" och det som gör den extra intressant är att den har skrivits och tecknats i serieformat. Eleverna fick därefter rita sina egna bilder och testa det material som Frida hade med sig. De fick i uppgift att rita en bild där följande saker fanns med; ett hus, ett träd, en människa, ett djur, en maskin samt en horisontlinje. Det var en väldigt uppskattad övning och alla hade gärna hållit på en god stund längre än vad vi hade tid till.  

Detta var Fridas första besök. Vi kommer att få träffa henne vid ännu ett par tillfällen under hösten.Vi tackar Ingela och Frida för två väldigt inspirerande och roliga besök! Välkomna åter!

Trevlig helg!
Christel
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar