fredag 14 februari 2014

Slutspurt inför sportlovet

Senaste vecka var åk 4-6 på vinteräventyr till Romme Alpin. Här kommer Silkes redogörelse för dagen:



Romme, 5/2 2014

När man kommer på morgonen är det helt svart. Bara några billampor som lyser då det kommer fler föräldrar som lämnar sina barn. 

Kl. 06.30 så var fyran, femman och vi i sexan på de två bussarna då de började rulla mot Romme. Alla var supertaggade och förväntansfulla. I två och en halv timme satt vi i bussen. Väl framme i Romme så fick de som inte hade några skidor ett nummer och gå till uthyrningen, de andra fick göra sig klara. De som inte hade några skidor gick och ställde oss i en kö för att få våra grejor. 

När man var klar för att åka begav man sig till en liten grön backe för att värma upp, och känna sig ”stadig”. Efter ungefär tio minuter fick de som ville åka till några andra backar. Alla åkte olika backar, man fick vara i grupper, två och två eller fler. Det var mycket roligt, verkade som att alla hade mycket roligt i backen! 

Det fanns två olika berg. På båda bergen fanns det liftar, och flera olika backar. Som sagt åkte nästan alla olika backar, men då och då stötte man på någon från skolan. 



Vid tolv - tiden var det lunch. Man fick en matkupong och man kunde välja mellan spagetti & köttfärssås eller hamburgare. När man efter en behövlig påfyllning i magen fick man bege sig ut i backarna igen!

Klockan 15.45 så samlades alla vid en bänk. Vi lämnade våra skidor och åt bulle! Resan hem var lång, och man var helt slut efter en sådan rolig dag! //Silke




Under några veckor har vi jobbat med temat bildmanus. Vi har utgått från filmen "Tavlan" och sett hur de med hjälp av bilder har byggt upp ett helt manus och hur viktiga och många delmoment som ingår när man skapar ett bildmanus. Vi har målat scener ur filmen med vattenfärg, vi har pratat om olika sorts bilder t.ex. närbilder, hel- och halvbilder, profilbilder o.s.v. Vi har även lärt oss om grodd - och fågelperspektiv. Denna vecka har eleverna i grupper ritat och presenterat ett bildmanus utgående från en given bild som de fick i början av projektet. De ritade därefter ett bildmanus där den givna bilden antingen inledde, avslutade eller återfanns i mitten av bildmanuset. De tre slutprodukterna presenterades till slut av grupperna. 
Nästa vecka skall vi börja planera roller, rekvisita samt repliker och naturligtvis börja träna på de olika scenerna i vår kommande film.







Vi önskar alla en glad vändag och ett trevligt sportlov!
Klass 6 och klasslärare Christel



fredag 7 februari 2014

En händelserik vecka



Dripp, dropp, dripp, dropp...

Snön smälter i en rasande fart i Mariefred just nu, men vi får hoppas att vintern inte tar slut riktigt än. Det vore väldigt konstigt om våren kom redan i början av februari. För att hålla vintern kvar lite till vill jag därför lägga ut några fina bilder från senaste veckas idrottslektion där Björn tillsammans med eleverna i åk 6 åkte längdskidor och hade skidkul på Apotekarängen bredvid skolan. På bilderna ser ni olika balansövningar och lekar i form av elefantboll som är fotboll med pilatesboll och en skida samt skidskyttestafett på en skida med snöbollar   som ammunition. Förutom balans kräver dessa roliga lekar även en hel del samarbete. De var också anpassade så att även de elever som inte hade med sig skidor den dagen kunde delta.



  







Denna vecka har vi haft mycket på gång i klassen. Vi har under flera år jobbat mycket med presentationer av olika slag i klassen. Vi har arbetat med alla element som ingår i en presentation d.v.s. allt från att göra fina keynotepresentationer på datorn till att tänka på hur man presenterar den på bästa sätt för sin publik och även hur man som lyssnare beter sig och hur man efteråt ger feedback och konstruktiv kritik till den som har gjort ett framförande. Eleverna har under åren blivit riktigt duktiga på detta! Vi hade därför  i måndags finbesök av åk 4 Vargar och Björnar och deras lärare Ulf och Jessica. De ville se och höra eleverna hålla bokreferat och andra presentationer för att få tips och exempel på hur de i sina klasser kan jobba vidare på detta. Det var trevligt att få besök i Eken och det var även extra spännande för oss att få hålla föredrag  för en större publik än vad vi annars är vana vid. Tack för besöket Vargar och Björnar och välkomna åter! 



I tisdags och torsdags inleddes de nationella proven. Ämnet svenska var först ut och vi har nu avverkat läs- och skrivdelarna. Spännande! Under vårterminen återstår ännu åtta provdagar i ämnena svenska, engelska, matematik, NO och SO.






 





I onsdags var vi på vinterexpedition till Romme Alpin. Ni kommer att få läsa mer om det i vårt nästa blogginlägg.

Trevlig helg!

//Eleverna i åk 6 och klasslärare Christel